Un ‘think tank’ que assessora Merkel alerta de les conseqüències d’una extradició (elNacional.cat)

Extret de l’article de elNacional.cat.

Un think tank que assessora el govern alemany, l’Stiftung Wissenchaft und Politik(SWP), ha alertat el govern d’Angela Merkel sobre les conseqüències que pot tenir l’extradició del president Carles Puigdemont i ha demanat que les avaluï. En un article publicat a la seva pàgina web, l’SWP avisa que Alemanya s’ha convertit en “protagonista de la crisi catalana” i que l’actuació idònia de la política de Berlín ara hauria de ser “pressionar a favor d’una solució negociada entre Barcelona i Madrid”.

Traducció de l’article en la web de Stiftung Wissenchaft und Politik(SWP)

La crisi de Catalunya arriba a Alemanya

Amb l’arrest de Puigdemont, Alemanya es converteix en actor en la crisi catalana. La política de Berlín ha d’impulsar ara una solució negociada entre Barcelona i Madrid paral·lela al procediment d’extradició, diu Günther Maihold .

L’arrest de l’exsecretari català Carles Puigdemont a Schleswig-Holstein, basat en una ordre d’arrest europea emesa per les autoritats espanyoles, dibuixa Alemanya directament en el conflicte intern espanyol entre Madrid i Barcelona, ​​on tots els signes continuen augmentant i els fronts s’enforteixen , En resposta, les diumenge a la tarda es van produir manifestacions i disturbis a Barcelona, ​​que, segons informes del diari, van donar lloc a gairebé 100 víctimes i sis arrestos.

La crisi de Catalunya i les conseqüències polítiques de l’arrest de Puigdemont

L’objectiu de les forces d’independència catalanes d’internacionalitzar el conflicte amb Madrid sembla ser la determinació de Puigdemont a Alemanya. De sobte, el govern alemany es troba ràpidament en una disputa que no es pot contrarestar només per la dependència de l’acció factual del poder judicial alemany o per la moderació política intel·ligent. Tot i que la sol · licitud d’extradició és una decisió de les autoritats judicials alemanyes, la possible extradició de Puigdemont és, no obstant això, una qüestió política, que s’interpreta a Catalunya, en particular, com un altre element de persecució política dels principals polítics del moviment independentista.

A Espanya, la detenció dels partidaris del govern del primer ministre Mariano Rajoys es considera com l’inici del final del “Procés català”, l’esforç per la independència que desafiava la legislació existent i volia crear fets amb la declaració unilateral d’una Catalunya independent. Això va ser així que els líders d’opinió del campament del govern interrogar-el moviment va prendre la part superior. La indignació al camp d’independència s’uneix cada vegada més a la sensació d’impotència, que només promou el discurs radical i es pot convertir ràpidament en violència, ja que Puigdemont era un símbol de la lluita històrica de la independència de Catalunya en un camí no violent. Catalunya ja no té president des de les eleccions de desembre de 2017 i les accions del poder judicial espanyol intensifiquen encara més la confrontació: el divendres passat, es van arrestar set líders catalans. Aquests inclouen el fracàs en la primera votació per omplir l’oficina del candidat del president regional, Jordi Turull, que ara en la segona votació, en la qual una majoria simple hauria estat suficient, ja no pot competir. Dins de les forces d’independència, el consens s’ha tornat més fràgil, en cas contrari l’elecció de Jordi Turull el dijous passat a la primera votació ha tingut èxit. Això va obrir l’oportunitat de noves coalicions amb aquestes forces, que defensen l’enfortiment de Catalunya en el marc legal d’Espanya. No obstant això, les accions del poder judicial estan forçant els “hardliners” a una “aliança solidària” i, per tant, es fa menys probable una cooperació entre partits per aixecar l’administració obligatòria de Madrid a partir de l’article 155 de la Constitució espanyola. A més, molts polítics de Catalunya, com abans de Puigdemont, han passat a l’estranger, i Catalunya fa servir la paraula “exili”. Això promou un “escenari de desplaçament” que dificulta superar la polarització i transmetre la tolerància.

Madrid i Barcelona no han mostrat cap interès per desviar-se de les seves posicions legals, ja que encara semblen políticament rendibles. Tanmateix, la continuació d’aquesta política confusa i la posició de “tot o res” genera cada vegada més costos polítics per ambdues parts, augmentant el risc de vagues polítiques o esclats violents. Davant la nova escalada de la detenció de Puigdemon, depèn molt de si els polítics de Barcelona continuen a l’altura de la seva responsabilitat per l’alta independència pacífica de la independència i s’abstenen d’emocionar encara més les emocions. En aquest sentit, la política de Madrid també és obligada a fixar un senyal de relaxació i acceptar les ofertes de negociació de possibles mediadors, per exemple, del País Basc.

Cap paper intermediari per a Alemanya en el conflicte intern espanyol

La sol·licitud d’extradició i la seva tramitació d’acord amb la llei i la llei a Alemanya trigaran diverses setmanes. En primer lloc, el tribunal ha de decidir si Carles Puigdemont roman detingut o alliberat per condicionalitat, però la seva recent història d’evasió no reforça l’opció de llançament prematur. La qüestió de si hi ha una figura jurídica comparable en el dret penal alemany com el de la “rebel·lió” segons la llei espanyola (en forma d’alta traïció alemanya) no hauria de ser central per a una decisió, ja que Puigdemont és perseguit per un total de cinc delictes diferents , En aquest sentit, el debat entre cercles d’activistes independentistes, ara que les autoritats judicials alemanyes estan realitzant una “revisió” de la viabilitat legal de l’acusació, no han de ser actualitzades políticament.

Durant la revisió de la sol·licitud d’extradició del poder judicial, els polítics alemanys haurien d’utilitzar canals diplomàtics i contactes polítics per demanar més diàleg entre les parts en conflicte. L’objectiu ha de ser evitar una possible escalada de la situació a Catalunya després d’una decisió anticipada dels tribunals o de la Fiscalia General i d’influir en el procés polític a Espanya. Per tant, Alemanya hauria d’utilitzar el seu temps fins a la decisió del procediment d’extradició políticament establir senyals de relaxació. Això inclou avaluar les conseqüències polítiques del procés d’extradició i influir en les parts del conflicte en el sentit del diàleg. Això podria afavorir tendències existents d’entesa entre les parts en conflicte, com l’oferta d’intervenció del govern regional basc o els esforços per reformar la constitució. Com a actor extern en aquest conflicte, Alemanya no hauria d’actuar com a mediador, sinó que hauria d’ajudar a facilitar la resolució de conflictes a nivell nacional.

Aquest text també ha estat publicat per EurActiv.de i Handelsblatt.com.

Releated Post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *